Het rendement van lean management in de staalbouw en metaalconstructie

Vrijwel iedereen heeft de term ‘lean’ weleens gehoord. Maar wat is lean werken? In het kort: een strategie waarbij de focus van alles en iedereen in de onderneming gericht is op het creëren van waarde voor de klant in alle processen. Hierdoor worden verspillingen die geen waarde toevoegen geëlimineerd. De term is geen afkorting of naam van de bedenker, maar een Engels woord voor ‘slank’ of ‘zonder extra’s’. Als je in een bedrijf lean werkt, dan betekent dat dat er altijd naar gestreefd wordt succesvol, foutloos en zonder verspillingen te werken. Om dat te bereiken, moeten alle processen in de organisatie slim (lean) ingericht worden.

Het rendement van lean

Lean is dus een managementfilosofie. Het doel van lean manufacturing is het leveren van maximale waarde aan de klant. Het is een manier om effectiever, eenvoudiger en leuker te werken en zo het beste uit je bedrijf, producten en mensen te halen. De gevolgen van zo’n werkwijze zijn nogal voorspelbaar: het werk verloopt soepeler, in minder tijd, met hogere kwaliteit, tegen lagere kosten en met grotere tevredenheid bij medewerkers en klanten.

Lean in LiemarX

Van oorsprong komt lean uit de maakindustrie. Later is de manier van werken vertaald en doorgesijpeld naar andere typen bedrijven. Maar dat het een geschikte werkvorm is voor de staalbouw en metaalconstructie, zal geen verrassing zijn. Het lean-gedachtegoed is dan ook een van de pijlers in onze ERP-oplossing. Kijk je naar calculatie, planning, productie en administratie, dan zie je in LiemarX duidelijk de lean way of working. Deze is ook vertaald in ons programma van ‘het nieuwe rendementdenken’.

Onze software biedt bedrijven dus volledige ondersteuning als ze lean(er) willen gaan werken. Het is daarbij belangrijk om in gedachten te houden dat lean geen trucje of tool is. Met een paar post-its plakken tijdens een dagje teamtraining ben je er niet. Lean gaat om mensen en hun gedrag. Het is een continu proces van procesonderzoek en -verbetering dat door de hele organisatie gedragen moet worden. Klinkt pittig en dat is het ook. Maar als het lukt, is de beloning – in welke vorm dan ook – bijzonder mooi. Wij ondersteunen daarin graag en maken gebruik van de ervaringen die we daarin bij andere klanten opgedaan hebben.

Samen naar meer rendement

Heb je interesse in lean en/of het nieuwe rendementdenken en ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? Laat het ons vooral weten. Wij kennen de filosofie, onze branche en sterke lean-partners. We denken graag met je mee!