Liquiditeits-planning: van levensbelang

Laat je niets wijsmaken. Cash is nog steeds king! Hoeveel geld staat er morgen, over 2 weken of over 2 maanden nog op jouw bankrekening?

Hieronder 6 redenen waarom je een liquiditeitsplanning moet maken.

 1. In control zijn
  Het “in control” zijn en houden op de financiële situatie binnen jouw bedrijf én van jouw projecten is van levensbelang. Nu meer dan ooit, want het zijn voor veel bedrijven magere maanden en wellicht wel magere jaren waarin al het vet al van de botten was verdwenen.
 2. Voor jezelf!
  Het niet liquide zijn leidt vaak snel tot een faillissement en het overkomt zelfs bedrijven die voldoende winst maken of die een snel groeiende omzet hebben. Ik heb het jaren geleden meegemaakt bij een klant. Door toen deze tool in te zetten bestaat dit bedrijf nog steeds en zijn ze financieel gezond.Hoe staat jouw bedrijf ervoor? Gaat het lukken om je personeel in mei het vakantiegeld uit te betalen? Kom je de stille zomermaanden zonder financiële problemen door? Lukt het om die geplande investering ook daadwerkelijke te realiseren of moet je daarvoor toch bij de bank aankloppen? Kun je akkoord gaan met een langere betaaltermijn voor die goede klant of kom je dan zelf in de problemen? Welke leverancier ga je bellen om een betaling uit te stellen? Welke klant ga je bellen om te vragen om eerder te betalen en hem in ruil daarvoor misschien een betalingskorting geven? Een liquiditeitsplanning geeft je antwoord op al dit soort vragen.
 3. Een liquiditeitsplanning is een stuurmiddel, de early warning
  Een liquiditeitsplanning (of cashflowbegroting) is een overzicht van de te verwachten inkomsten en uitgaven. Een liquiditeitsplanning laat per maand of per week zien hoeveel geld er in je bedrijf binnenkomt, hoeveel geld eruit gaat en wat dat betekent voor het saldo op de rekening courant. Het is handig als je er ook je banksaldo én je maximale krediet in verwerkt want dan zie je ook de eventuele overstand of saldo tekorten.
 4. Laat je niet verrassen
  De belangrijkste reden om voor je bedrijf een liquiditeitsplanning te maken, is het uitsluiten van verrassingen. Bijvoorbeeld: je ziet nu goed wanneer een “goede” klant daadwerkelijk gaat betalen. Je ziet ook je eigen betaalgedrag. Maar het belang is groter. Door het maken van een liquiditeitsplanning heb je direct inzicht in je financiële situatie en kun je deze dus ook gaan sturen. Dé manier om efficiënt en effectief met je geld om te gaan.
 5. De bank of je geldverstrekker!
  Als er iemand is die een liquiditeitsplanning zal vragen dan is dat wel je bank. Banken willen weten hoe je uitgaven en inkomsten eruit zien en wel in de tijd. Dat geeft hun inzicht in je ontvangsten en uitgaven en wanneer je eventueel extra geld nodig hebt. Onmisbaar in deze tijd dus!
 6. Inzicht in pieken en dalen in kredietbehoefte
  Veel bedrijven kennen pieken en dalen in de inkomsten en uitgaven. Zeker in de staalbouw waar projectmatig gewerkt wordt is een liquiditeitsplanning een noodzaak. Deze bedrijven kennen vaak een langere periode waarin vooral kosten worden gemaakt, gevolgd door een periode van hoge inkomsten. Pieken en dalen worden ook veroorzaakt door bijvoorbeeld de uitbetaling van vakantiegeld in mei en de eindejaarsuitkering in december. Ook zijn er bedrijven die in de zomermaanden juist enkele weken stilliggen, zodat er geen inkomsten zijn. Met een liquiditeitsplanning kun je tijdig de gevolgen hiervan voor de liquiditeitspositie berekenen en de nodige maatregelen treffen.

Deze niet limitatieve opsomming is slechts een greep in het aantal redenen waarom een liquiditeitsplanning echt nodig is, en dus niet alleen als je “knijp” komt te zitten.

Waarom liquiditeitsplanning en niet liquiditeitsbegroting?

Wij spreken liever van een liquiditeitsplanning dan van een begroting omdat een begroting slechts een begroting is waar je de werkelijkheid naast gaat leggen. Een liquiditeitsplanning geeft aan dat je je hier aan te houden hebt. Zo ga je het ook daadwerkelijk doen!