Je ideale werknemer ontslaan: dat scheelt een paar versleten schoenen

Er is een schrijnend tekort aan personeel! Aan vakmensen die met hun handen werken. Vakmensen die de meest complexe constructies bedenken en vakmensen die erin excelleren om alle zaken tip top te regelen, die geweldig kunnen organiseren. Allemaal niet te vinden. 

Maar dat is allemaal gerekend buiten één man. Iemand die in elk bedrijf te vinden is. Die er dan ook altijd is en zorgt dat we áltijd bezig zijn. ‘Hoe was ‘t vandaag? Weer lekker hard met z’n allen gewerkt hoor!’ en ‘Weer een hoop problemen vandaag, gaan we kijken hoe we dat op kunnen lossen…’ Het is die brandweerman die alle brandjes blust, maar ze nooit voorkomt. En zijn schoenen verslijt door achter de feiten aan te lopen. Iemand die bruist van de energie en een nooit aflatende inzet, die excelleert in crisismanagement, die altijd alles in zijn hoofd heeft en op alle afdelingen in het bedrijf de processen draaiend houdt. Wat een arbeidsethos! En hij heeft nooit, maar dan ook nooit tijd om ook maar een uurtje vrij te nemen. Hij is de aanjager, de stuwende kracht van het bedrijf. En hij sleurt iedereen in zijn kielzog mee.

Kortom, de ideale werknemer. Hij zal maar eens ziek worden of erger nog, uitvallen of ergens anders gaan werken. Je moet er niet aan denken… Toch?! Maar wat als? Wat doe je dan? Hoe los je dat dan op? Ja, misschien kunnen en moeten we dan dingen anders organiseren. Zodat iedereen meer inzicht heeft en weet wat er belangrijk is. Hmmm. Dat is misschien niet zo gek… maar wat doet hij dan nog? Moet ‘ie dan wel blijven? En nu je daar zo over nadenkt, wat voegt hij dan eigenlijk toe?

Stel jezelf eens de vraag: wat als hij hier niet meer werkt? Want een makkelijk heerschap is het niet, iemand die zo veel tijd en energie kost. En al die ellenlange vergaderingen waarin hij de boventoon voert. Nu je er zo over nadenkt, er zijn ook al verschillende mensen vertrokken omdat ze niet met hem door één deur konden.

Hoe neem je dan afscheid van je ideale werknemer? Misschien moet je het eens proberen. Hem de deur uit zetten. Een ontslagbrief schrijven. Gewoon, omdat het kan… Even door de zure appel heen en dan de blik naar voren.

Hieronder vind je een format. Veel succes!

Geachte meer Hoc, beste Ad,

Bedankt dat je er was en voor alles wat je voor ons gedaan hebt. Maar het is genoeg geweest. Mijn ogen zijn geopend: het is écht beter dat jij hier niet meer komt.  

 

Meer weten

Wil jij ook weten hoe je van jouw Ad afscheid kan nemen? Neem contact met ons op. We helpen je er graag mee.