Avondklok: een werkgevers-verklaring maken

Vanaf zaterdag 23 januari geldt er in Nederland een avondklok. Je mag van 21.00 uur tot 4.30 uur niet meer buiten op straat zijn zonder geldige reden. Voor veel bedrijven en medewerkers heeft dit invloed, bijvoorbeeld op mensen die nachtdiensten moeten draaien of na hun werk naar huis willen. Voor jou als werkgever komt er ook opeens veel bij kijken. Waar moet je als werkgever allemaal rekening mee houden als de avondklok ingaat? In dit artikel willen we je daarmee helpen, want het kan best een ingrijpende maatregel zijn voor bedrijven.

Werkgeversverklaring avondklok

Wanneer je medewerkers hebt die tussen 21 uur en 4.30 uur over straat moeten om naar huis te gaan of op het werk te komen, moet je hen een werkgeversverklaring meegeven. Deze werkgeversverklaring geeft de medewerkers een geldige reden om buiten te zijn tijdens de avondklok. Het liefst wordt deze werkgeversverklaring op briefpapier van het bedrijf uitgeprint en ondertekend door de directeur, om de geldigheid te vergroten. Op de website van Rijksoverheid staat het formulier, deze mag ook op de telefoon worden getoond. Dan heb jij als werkgever gedaan wat je kon en is het aan de medewerkers om die verklaring ook daadwerkelijk op zak te hebben.

Eigen verklaring avondklok

Ook moeten medewerkers een “eigen verklaring avondklok” hebben. Dit formulier is ook op de website van Rijksoverheid te vinden en dient door de medewerker ingevuld te zijn. Dit mag ook zowel digitaal als uitgeprint zijn. Druk je medewerkers op het hart dat ze beide formulieren bij zich moeten hebben! Ook dit formulier kan vanuit de LiemarX document generatie automatisch gemaakt worden. Sterker nog, het wordt tegelijkertijd aangemaakt met de Werkgeversverklaring zodat je het niet kan vergeten.

Overige informatie avondklok

Heb je een vraag over de avondklok en is die onbeantwoord gebleven? Kijk dan voor alle informatie omtrent de avondklok op de websites van het RIVM of de Rijksoverheid. Wel kunnen er altijd nog zaken veranderen. Blijf hier dan ook op alert en check regelmatig nieuwe informatie op de websites. Het RIVM en de Rijksoverheid verschaffen te allen tijde de juiste informatie en houdt deze informatie dan ook aan.