Werkkapitaalmanagement is één van de belangrijkste aandachtspunten in de bouw. Beschikken over voldoende werkkapitaal is in onze branche van wezenlijk belang. U heeft immers voldoende middelen nodig om aan uw (kortlopende) verplichtingen te kunnen voldoen. Anderzijds is teveel geld in kas ook niet optimaal. Voor het vinden van de juiste balans is het belangrijk dat u de werkkapitaalbehoefte van uw onderneming in kaart brengt. Intensief management op dit gebied is vervolgens belangrijk voor het verwezenlijken van een goede cashpositie.
Werkkapitaalbehoefte berekenen
Voordat u aan de slag gaat met het verbeteren van uw werkkapitaal, is het belangrijk uw werkkapitaalbehoefte te berekenen. Met behulp van deze tool kunt u gemakkelijk achterhalen over hoeveel werkkapitaal u momenteel beschikt. Hoeveel werkkapitaal u zou moeten hebben is lastig te zeggen, dit is afhankelijk van uw onderneming. Om u toch een indicatie te geven; een werkkapitaalratio van 1,5 tot 2 is doorgaans optimaal.
Werkkapitaalmanagement: debiteuren, voorraad en crediteuren
Wilt u uw werkkapitaal verbeteren? Dan zijn er simpelweg drie ‘knoppen’ waar u aan kunt draaien: debiteuren, crediteuren en voorraad.
Debiteuren:
Belangrijk is om ervoor te zorgen dat uw debiteuren tijdig betalen. Om te voorkomen dat u te lang op uw geld moet wachten en daardoor in de problemen komt, kunt u uw klanten screenen op hun kredietwaardigheid en betaalgedrag. Zo voorkomt u dat u in zee gaat met wanbetalers. Ook is het aan te raden eens kritisch te kijken naar uw factureringsproces. Factureert u eigenlijk wel op tijd? Kijk hier eens kritisch naar! Met het te laat versturen van uw facturen snijdt u uzelf namelijk in de vingers.
Tip: Ook het verkorten van doorlooptijden kan een positief effect hebben op uw werkkapitaal! Projecten sneller afronden betekent namelijk eerder factureren. Over het verkorten van doorlooptijden en het verbeteren van uw concurrentiepositie schreven we eerder al dit artikel.
Crediteuren:
Het is belangrijk dat uw debiteuren op tijd betalen en uw crediteren zullen je ook graag aan de maximale betaaltermijn houden. Om uw werkkapitaal niet onnodig onder druk te zetten raden wij echter aan betalingen niet te vroeg te doen, dat doen uw klanten immers ook niet en zo houdt u het werkkapitaal op peil.
Voorraad:
Naast een goed crediteuren en debiteurenbeheer, is ook slim omspringen met de voorraad belangrijk om continu over voldoende werkkapitaal te beschikken. Teveel voorraad jaagt op hoge kosten en zet uw bankrekening onder druk. Geld dat in de voorraad is geïnvesteerd en niet snel genoeg wordt terugverdiend is funest voor uw werkkapitaal.
Grip op uw werkkapitaal
Met behulp van bovenstaande informatie zult u de eerste stap kunnen zetten naar het verbeteren van uw werkkapitaalratio. Om in de toekomst altijd te kunnen beschikken over de juiste kapitaalbehoeften, is het belangrijk dat u uw geldstromen in kaart brengt en hier actief op bijstuurt. Veel afdelingen binnen uw bedrijf hebben invloed op het werkkapitaal. Zij zullen allemaal een steentje bij moeten dragen aan het verbeteren hiervan. Deze cultuurverandering kunt u stimuleren door gebruik te maken van een goed werkend ERP systeem, speciaal ontwikkeld voor de staalbouw. Interesse in de mogelijkheden en ondersteuning die wij u op dit gebied kunnen bieden? Neemt u gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij komen graag bij u langs voor een demo presentatie!