Wat is lean? Lean is een managementfilosofie die zich richt op het continu verbeteren van bedrijfsprocessen door het wegnemen van verspillingen. Werkprocessen moeten zó worden ingericht dat elke handeling waarde toevoegt voor de klant. Alles wat géén waarde toevoegt, wordt gezien als verspilling. Door het zoveel mogelijk elimineren van verspillingen, bespaart u kosten en verhoogt u het rendement van uw bedrijf.
Basisprincipes van lean:
Lean kan het best worden uitgelegd aan de hand van de onderstaande basisprincipes:
- Creëer waarde voor de klant: ga na of ieder stap in uw bedrijfsproces klantwaarde creëert. Alleen voor deze waarde wordt immers betaald.
- Reduceer stappen die geen waarde toevoegen: reduceer de stappen in uw bedrijfsproces die geen waarde toevoegen voor de klant tot het minimale.
- Optimaliseer uw werkproces: optimaliseer de stappen die waarde toevoegen voor de klant zodat u ze snel, efficiënt en zonder fouten kunt doorlopen.
- Elimineer verspillingen: voorkom verspillingen van energie, tijd en geld.
- Werk op basis van vraag: werk vanuit een vraag gestuurd systeem; pull in plaats van push.
- Verbeter continu: blijf als organisatie altijd leren. Grijp fouten aan om processen te verbeteren.
Zoals bovenstaande basisprincipes laten zien, ligt de focus in de lean filosofie altijd op de klant en de waarde die er voor hen wordt gecreëerd. Eén van de basisprincipes is het elimineren van verspillingen. Bij veel bedrijven wordt moeite, tijd en geld verspild met zaken die er niet écht toe doen. Er zijn verschillende vormen van verspilling, op de delen in de onderstaande zeven categorieën:
Zeven vormen van verspilling:
- Beweging: het onnodig maken van ‘bewegingen’, bijvoorbeeld door tekortkomingen op de werkplek. Deze ‘bewegingen’ kosten moeite, tijd en geld terwijl er geen waarde wordt toegevoegd voor de klant.
- Wachten: de tijd dat er onnodig gewacht moet worden voordat men door kan naar de volgende stap in het proces. Deze wachttijd kan doorgaans niet worden besteed aan zaken die er écht toe doen.
- Over processing: de moeite, tijd en kosten die gemaakt worden door het uitvoeren van overbodige processtappen.
- Overproductie: het produceren van meer producten terwijl hier (nog) niet om is gevraagd door de klant.
- Transport: het onnodig verplaatsen van onderdelen, producten of mensen zonder dat hiermee waarde wordt toegevoegd voor de klant.
- Voorraden: Het onnodig opslaan van goederen terwijl dit voor het bedrijfsproces niet nodig is of als gevolg van overproductie.
- Defecten: Het onnodig maken van kosten doordat het product niet voldoet aan de specificaties of wensen van de klant.
In deze video worden de zeven categorieën van verspilling nog eens uitgelegd.
De oorsprong van lean; het succes van Toyota
Nu je de basisprincipes van lean kent en weet welke vormen van verspilling er zijn, heb je hopelijk een beeld gekregen van de waarde van deze managementfilosofie. Alhoewel we het woord ‘lean’ pas kennen sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw, ontwikkelt het gedachtegoed zich al sinds de industriële revolutie. De grote successen die autoproducent Toyota boekte, hebben voor de grote naamsbekendheid gezorgd. Lean produceren was voor Toyota de sleutel naar succes! Door de lean gedachte te implementeren, konden zij concurreren met de Europese autoproducenten die vooral winstgevend waren door massaproductie.
Lean in de (staal)bouw
Lean kan worden toegepast in diverse branches. In de (staal)bouw is men afhankelijk van kleine marges. Het is tevens een branche die wordt gekenmerkt door de extreem hoge faalkosten. Door lean te gaan produceren, kunt u, net als Toyota, uw concurrentiepositie verbeteren!
Wat is lean?
We hopen dat we in dit artikel antwoord hebben kunnen geven op de vraag: ‘wat is lean?‘ In ons volgende artikel gaan we dieper in op het implementeren van de lean filosofie in uw organisatie. Het ERP systeem van Liemar kan u hierbij helpen! In april organiseren wij tevens een lean workshop waarin u kennis kunt maken met de toegevoegde waarde van lean in de praktijk. Inschrijven voor deze workshop is nog steeds mogelijk! Heeft u vragen over dit artikel of bent u geïnteresseerd in één van onze oplossingen? Neem dan gerust contact met ons op.