Days sales outstanding, ook wel DSO genoemd, is het meest gebruikte meetinstrument in de wereld van het debiteurenbeheer. De term verwijst naar het gemiddeld aantal dagen dat zit tussen de facturatie en het innen van het gefactureerde bedrag. Veel organisaties hanteren het DSO-ratio om te bekijken of de facturen tijdig of te laat worden betaald.
DSO-ratio
Een hoog DSO-ratio betekent dat een organisatie lang nodig heeft om geld te innen van debiteuren. Een laag ratio geeft daarentegen aan dat er kort op de bal wordt gespeeld en dat bedragen snel worden geïnd. Alhoewel het van de situatie afhangt, duidt een hoog DSO-ratio doorgaans op een minder strak debiteurenbeleid en/of een risicovolle klantenportefeuille. Het aantal days sales outstanding, stijgt vanzelfsprekend wanneer debiteuren niet kunnen of willen betalen, maar ook wanneer het beleid van uw organisatie te wensen overlaat.
Wanbetalers groot probleem
Klanten die slecht betalen kunnen een probleem vormen voor uw organisatie. Het is belangrijk u bewust te zijn van deze gevolgen. U zult misschien denken “een paar dagen later, dat maakt toch niets uit”, maar niet is minder waar! Zeker niet wanneer u meerdere klanten heeft die het niet zo nauw nemen met de betalingstermijnen. Uw cashflow komt hierdoor flink onder druk te staan en iedere euro die nog moet worden geïnd, kan niet worden ingezet om te investeren.
Artikel tip: Werkkapitaal: bereken uw werkkapitaalbehoefte en verbeter uw cashpositie.
Days sales outstanding (DSO) berekenen
Er zijn verschillende manieren om een DSO berekening te maken. De gemakkelijkste manier om uw days sales outstanding te berekenen is door het debiteurensaldo aan het einde van de maand, te delen door de maandomzet en dit te vermenigvuldigen met 30.
Debiteurensaldo aan het einde van de maand ÷ maandomzet × 30 = DSO-ratio
Een DSO van 40 tot 45 wordt doorgaans als veilige inningsperiode gezien. Is het ratio hoger? Dan is het wellicht goed om hier actie op te ondernemen.
Uw cashflow verbeteren door eerder facturen te innen
Int u uw facturen niet tijdig en staat uw cashflow daarom onder druk? Of wilt u om een andere reden uw debiteurenbeleid verbeteren? Dan willen wij u hiervoor graag de onderstaande twee tips meegeven.
- Controleer de kredietwaardigheid van nieuwe klanten; zo voorkomt u dat u met een wanbetaler in zee gaat.
- Breng uw factureringsproces op orde! Voorkom omslachtige en onnodige handelingen en zorg ervoor dat uw klanten op tijd een foutloze factuur ontvangen.
Het ERP systeem van Liemar
Naast het opvolgen van bovenstaande tips, is het natuurlijk ook erg belangrijk dat je inzicht hebt in de processen en geldstromen binnen jouw organisatie. Het ERP systeem van Liemar helpt u hierbij. Bent u benieuwd hoe wij u zoal kunnen ondersteunen? Neem dan een kijkje op de pagina Projectbeheer of neem vrijblijvend contact met ons op. Tijdens een vrijblijvende demo presentatie laten wij u graag kennismaken met de mogelijkheden.