CE Marketing
Wilt u weten hoe?
Neem nu contact op met Toon van Hapert, bel 040 248 40 41 of stuur een e-mail naar toon@liemar.nl en we plannen direct een afspraak in om dit toe te lichten.
Veel van onze klanten zijn reeds gecertificeerd.
Hun ervaringen, die wij graag met u delen, zijn dan ook van belangrijke waarde. Onder andere Viets Staalconstructie, Kampstaal, Frijns Industrial Group, Tiggelovend Kok, Nelissen van Gerwen, etc.. gingen u voor!
Op 22 januari jl. is de CE denktank met onderstaande deelnemers weer bij elkaar gekomen bij Van den Brink Staalbouw in Barneveld om de laatste stand van zaken ten aanzien van CE markering te bespreken.
- Van den Brink Metaal B.V., Klaas Roos
- Tiggelovend-Kok B.V., Patrick Teeuwsen
- Van den Brink Staalbouw BV, Evert Bouw en Eibert Jan Bosch
- Lastechniek Oost, Paul Deen
- Liemar Software, Barry van den Reek, Jan van Hapert
Conclusie van deze werkgroep: Liemar ERP is al sinds jaren gereed om alle klassen van CE markering te ondersteunen! Op een zeer eenvoudige en handige manier wordt zonder kosten het proces van CE markeren ondersteund.Certicaten en tracing zijn gelukkig zaken die standaard in het Liemar ERP pakket zitten.
CE markering en de NEN-EN 1090 voor de staal- en aluminiumbouw.
Dat Europa ook de staalconstructiebedrijven niet ongemoeid raakt blijkt uit het feit dat de Richtlijn Bouwproducten en in het bijzonder de Europese geharmoniseerde normen die te maken hebben met de vervaardiging van constructies van staal en aluminium, beschrijft aan welke eisen deze constructies moeten voldoen. Indien niet aan de eisen van de CE-markering voor staalconstructies wordt voldaan, dus het niet of (bewust) foutief afgeven van een CE verklaring, zal als een economisch delict worden beschouwd. Ook zal uw verzekering eventuele schade niet dekken wanneer u niet gecertificeerd bent.
Vanaf 1 juli 2014 moet elke constructie die onder de norm valt een CE-markering hebben! Deze norm is van toepassing voor staalconstructiebedrijven die constructies maken voor gebouwen, trappen, bordessen, bruggen, masten, silo’s, torens en machineconstructies, inclusief de gordingen, bordesvloeren, beplating en alle vormen van liggers, maar geldt ook voorgefabriceerde liggers geleverd door voorraadcentra en staalservicecentra! De constructies die bijvoorbeeld deel uitmaken van een offshore-installatie en wel worden berekend met Eurocodes, hoeven niet te voldoen aan de NEN-EN 1090-1.
De CE markering is verplicht voor alle producten die vanaf 1 juli 2014 op de Europese markt (de lidstaten van de Europese unie, plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) komen en binnen het toepassingsgebied van de norm vallen. Ook wordt de CE-markering aanvaard in Turkije en Zwitserland. In de NEN-EN 1090 1 zijn de eisen opgenomen waaraan de berekeningen en de vervaardiging moeten voldoen alsmede de eisen van attestering.
Ook staan er voorbeelden van productlabels en conformiteitsverklaringen in. NEN-EN 1090 is de productrichtlijn voor stalen en aluminium constructiedelen De NEN-EN 1090-2, voor stalen constructiedelen en de NEN-EN 1090-3 voor aluminium constructiedelen gaan over de productie ervan.
Alleen organisaties die een gecertificeerd FPC (fabrication production control) hebben, mogen een CE verklaring afgeven.
Er zijn 4 executieklassen EXC 1 t/m 4. Hoe hoger de executieklasse, hoe zwaarder de eisen aan een FPC systeem.
Er zijn eisen vastgelegd voor kwaliteit en kwaliteitbeheersing van materiaal, onderdelen, lassen, oppervlaktebehandeling, werkplaatsuitrusting, mensen, middelen, organisatie enz, enz.
Het gebruiksdoel (CC), belastingstype (SC) en het materiaalgebruik (PC) zijn mede van invloed op de executieklasse (EXC).
Fabrication Production Control (FPC)
FPC is de afkorting voor Fabrication Production Control. Indien u gecertificeerd wilt worden, moet u over een FPC beschikken. Hoe een FPC moet worden ingericht staat beschreven in de ISO9001. Heeft een ISO9001 dan bent u dus al een mooi stuk op weg.
Immers normen als ISO 9001, VCA, etc.., kunnen worden toegevoegd aan uw FPC. Een FPC is maatwerk voor uw bedrijf! Wat erin geregeld met zijn, bijvoorbeeld de mate van registratie, is afhankelijk van de executie klasse waarin u werkzaam bent of het project uitvoert. Immers naarmate u in een hogere klasse gaat produceren, moet u ook een betere beheersing hebben over uw fabriek.
Uw FPC moet gecertificeerd zijn voordat u een CE-verklaring mag afgeven. Dit FPC wordt ook wel een fabricagehandboek genoemd. Een soort van ISO handboek dus. Om een CE- markering te mogen aanbrengen moeten fabrikanten die in een fabriek op het basismateriaal een bewerking uitvoeren om hier constructieve onderdelen van te maken beschikken over een FPC certificaat op basis van EN 1090-1.
Met een dergelijk certificaat kan een fabrikant aantonen aan de eisen te voldoen en mag hij een zogenaamde CE-markering op zijn product aanbrengen. Bij certificering van het FPC wordt gekeken of de kwaliteit van de mensen, de productiemiddelen en de locatie voldoende zijn om het gevraagde product te kunnen leveren.
Hierbij is ook de NEN-EN 1090-2 van belang want daarin zijn de technische eisen opgenomen waarmee een fabrikant kan aantonen aan de eisen te voldoen en waarnaar de NEN-EN 1090-1 voortdurend verwijst.
De Lascoördinator
Belangrijk is dat voor sommige projecten vastgelegd moet worden wie gecertificeerd is. Een lasplan en lascoördinator is soms benodigd voor de fabricage van het project.
Zie onderstaand overzicht afkomstig PKM
Bron: zie www.pkm.nl
Kijk ook eens op http://nen1090.nl/
Deze speciale website geeft antwoord op vele vragen mbt CE markering.
Keurmerk Nederlandse Staalbouw
Bron: Website SNS, zie ook: http://www.staalbouw.net/21/Keurmerk
In 2002 heeft de SNS al het initiatief genomen het Keurmerk Nederlandse Staalbouw te ontwikkelen op basis van de vervaardigingnorm NEN-ENV 1090-1. Momenteel is het Keurmerk gebaseerd op de actuele eisen die worden gesteld binnen de EN 1090-1 en de EN 1090-2.
Het Keurmerk legt de nadruk op de eisen die worden gesteld aan de algemene bedrijfsvoering, de eisen die worden gesteld om te voldoen aan de wettelijke verplichting per 1 juli 2014 om CE verklaringen af te mogen geven (interne bedrijfsprocessen waarbij het lasproces, gecertificeerde lassers en een verantwoordelijke lascoördinator cruciaal zijn) en de montage.
Het Keurmerk wordt in opdracht van de SNS beheerd door de Stichting Keurmerk Nederlandse Staalbouw. Om in aanmerking te kunnen komen voor het Keurmerk dient een staalconstructiebedrijf zowel fabricage- als montagewerkzaamheden te verrichten en dient men bij de Vereniging Samenwerkende Staalbouw te zijn aangesloten.
Doelstelling
Betrouwbaarheid en competentie van staalconstructiebedrijven met het Keurmerk met betrekking tot de fabricage en montage van staalconstructies aantoonbaar maken en stimuleren; Staalconstructiebedrijven met het Keurmerk promoten; Opdrachtgevers stimuleren op basis van aantoonbare betrouwbaarheid en competenties opdrachten te verstrekken aan bedrijven in bezit van het Keurmerk.
Toepassingsgebied
Algemene eisen ten aanzien van de algemene bedrijfsvoering; Eisen beschreven in de Europees geharmoniseerde productnorm NEN-EN 1090-1:2009+A1: 2011, ten aanzien van de vervaardiging van staalconstructies ontleend aan de eisen voor het vaststellen van de conformiteit van prestatiekenmerken voor constructieve stalen onderdelen, alsook voor bouwpakketten op de markt gebracht als bouwproducten; Eisen beschreven in de Europese vervaardigingsnorm EN 1090-2:2008+A1: 2011, ten aanzien van de fabricage en montage van staalconstructies.
Nieuwe checklist
In verband met de Europees geharmoniseerde norm NEN-EN 1090-1 en de vervaardigingnorm EN 1090-2 is er een nieuwe checklist voor het Keurmerk vastgesteld (versie 26 juni 2012). Deze checklist is 4 juli 2012 vrijgegeven.
Vaststellen van de checklist en overgangsperiode na vaststellen nieuwe checklist
De checklist is een levend document en zal, rekening houdend met ervaring vanuit de audits en andere ontwikkelingen, één keer per jaar (begin oktober) door de Stichting Keurmerk Nederlandse Staalbouw opnieuw worden vastgesteld. Hierna geldt een overloopperiode van drie maanden, waarin een staalconstructiebedrijf kan kiezen op basis van welke checklist men een audit wil uitvoeren. Na deze drie maanden vervalt de oude checklist en is de nieuwe checklist van kracht.
Per wanneer voldoen aan nieuwe checklist?
Leden die op dit moment zijn geregistreerd in het register van het Keurmerk dienen voor 1 juli 2013 op basis van de nieuwe checklist een positieve audit te hebben doorlopen om geregistreerd te blijven.
Geldigheid certificaat
Het certificaat heeft een geldigheidstermijn van drie jaar indien er aan onderstaande voorwaarden wordt voldaan:
- een jaarlijkse opfris audit
- behoud van het EN 1090-1 certificaat en het VCA certificaat
- SNS lidmaatschap
Na de geldigheidstermijn van drie jaar dient er weer een initiële audit te worden verricht en krijgt men op basis van een positieve audit en een positieve beoordeling van de Stichting Keurmerk Nederlandse Staalbouw een nieuw certificaat.
Aanvragen audit
Indien u een initiële audit wilt laten uitvoeren neemt u zelf contact op met een certificerende instelling die de audit voor het Keurmerk Nederlandse Staalbouw mag uitvoeren. Hetzelfde geldt voor de jaarlijkse herhalingsaudits. Het is raadzaam na een audit meteen een afspraak te maken voor het volgende jaar.
Certificerende instellingen die audits mogen uitvoeren met contactpersonen
- DNV Benelux, Rotterdam (Barendrecht), de heer P. Mos (Patrick.Mos@dnv.com)
- Kiwa Nederland B.V., Rijswijk, de heer J. Damink (jelle.damink@kiwa.nl)
- Lloyds Register Nederland B.V., Rotterdam, de heer F. Haaksma (freek.haaksma@lr.org) en de heer
F.E. Meibergen (frederico.meibergen@lr.org) - SGS Nederland B.V, Spijkenisse
- TÜV Nederland Certification B.V., Best, de heer A. Piers (apiers@tuv-nord.com)